foodfromfood-header.png

Kansen voor plantaardige nevenstromen met Food From Food

Stel, uw bedrijf produceert levensmiddelen of ingrediënten en gebruikt daarvoor plantaardige grondstoffen. Misschien zijn die te winnen uit nevenstromen. Of wilt u nieuwe producten ontwikkelen? Wellicht komt u op ideeën bij het nadenken over mogelijkheden met nevenstromen van andere bedrijven. Of nog: uw bedrijf is een producent van een plantaardige nevenstroom en wil die zo hoogwaardig mogelijk, bijvoorbeeld voor menselijke voeding, ingezet zien. Project Food From Food wil dat alles faciliteren.
Lees meer


Volop matches op de KUSsessies in Tienen en Helmond

Op 12 september en 14 oktober 2017 vonden twee KUSsessies plaats waarbij vragers en aanbieders van plantaardige neven-stromen elkaar hebben ontmoet, geïnspireerd en samen de ideeën voor business cases hebben uitgewisseld. Ruim 100 aanwezigen hebben in de twee Kennis Uitwisselingssessies (KUS) Tienen (B) en Helmond (NL) kennis genomen van de laatste consumenten-trends in voedingsmiddelen, de nieuwste verwerkings-technologieën en de laatste ontwikkelingen in de agrarische grondstoffen productie. De agro- en voedingsmiddelenwereld exploreert op dit moment in volle hevigheid de mogelijkheden van de nevenstromen, waarbij nieuwe business cases worden geboren. Matchmaking is 'Where the Magic happens' en op beide events maakten de deelnemers uitgebreid kennis met elkaars ideeën en mogelijkheden. Projecten en samenwerkingen werden tijdens de speeddates geboren. De meest kansrijke ideeën worden op dit moment uitgewerkt tot praktijkprojecten met ondersteuning van het Food From Food Interreg Projectteam. 


Inspiratiecase: Peren reststroom

In België komt ongeveer 8000 ton peren vrij per jaar die niet inzetbaar zijn voor consumptie doordat deze er niet mooi uitzien en dus vaak verdwijnen richting veevoer of compost. In het verleden was het verwerken van peren tot sap geen optie doordat snel bruinkleuring ontstond. Om perensap te produceren dienen er twee problemen opgelost te worden: het verlies van bioactieve stoffen tegengaan en een aantrekkelijk product opleveren. Middels een zuurstofvrijespiraal filterpers kan dit product gemaakt worden en ontstaat er een aantrekkelijk product wat niet geoxideerd is. Foodpilot in Melle beschikt over deze technologie. Volgende stap in het traject zal een verwerking worden van de perenpulp die overblijft. Ook voor appels en andere fruitsoorten wordt dit een interessant traject. Mocht u hier interesse in hebben, neem dan contact op met
Marie Demarcke (Flanders' Food) of Toine Hultermans (Food Tech Brainport). 


De eerste projectaanvragen zijn ingediend
De eerste projectaanvragen zijn ingediend. Er worden op dit moment verschillende projecten besproken om in te dienen binnen Food From Food. De partners binnen Food From Food begeleiden aanvragers met het opzetten van hun business case. Binnen het project wordt de mogelijkheid geboden om gezamenlijk een project op te zetten en partners te zoeken op het gebied van aanbod van de nevenstroomafname van het product en mogelijke verwerkingstechnologieën. 


De nieuwsbrief van Food From Food wordt twee keer per jaar verzonden. Indien u geen nieuwsbrief meer dient te ontvangen, kunt u een reply sturen naar de afzender. 

Partners:

Brainport Development
Flanders’ FOOD
Food Tech Brainport
Bodec BV
Van Rijsingen Groep
Brightlabs
ILVO
Fi&S
Groentenhof
HAS Hogeschool
InnovatiesteunpuntAgenda:

KUSsessie Roeselare
6 februari 2018
15.00 - 18.00 uur

Klik hier om het evenement in uw agenda op te slaan.

Brainport

Indien u geen uitnodigingen meer wenst te ontvangen kunt u zich hier uitschrijven.